skip to Main Content

Door Els van Velzen

Behandelingen

Het is vrij zeldzaam dat edelstenen van een mooie kwaliteit worden gevonden, zeker als het om wat grotere kristallen gaat. Om dulle of bleke stenen mooier te maken worden er diverse behandelingen toegepast.

Zo kunnen bijvoorbeeld de poreuzere edelstenen gebeitst worden, hardere stenen worden verhit, geverfd, stenen met veel insluitsels worden met (al dan niet gekleurde) olie behandeld, oppervlakte-bereikende glissen kunnen gevuld worden etc.,etc.

Eigenlijk is het zo dat met 95 % van de edelstenen die nu in de handel zijn wel iets is gebeurd.

Dit is zeker niet nieuw:  “Plinius de oudere”, die leefde in de eerste eeuw na Chr., heeft in zijn Naturalis Historia diverse methodes om edelstenen mooier te maken beschreven en deze methodes worden nog steeds gebruikt. Het gebeurt dus al duizenden jaren.

Op zich is het prima dat minder mooier stenen behandeld worden; als dit niet zou gebeuren zouden maar weinig mensen zich natuurlijke edelstenen kunnen veroorloven. Het is wel fijn om te weten welke behandeling een steen gehad heeft om er mooier uit te zien.

Omdat er zoveel verschillende behandelingen zijn wil ik ze graag apart uitleggen en zoveel mogelijk vertellen waar u ze aan kunt herkennen.

Branden en bestralen

Stenen die met een saaie of dulle kleur  uit de mijn zijn gehaald kunnen door verhitten (branden) verbeterd worden of van kleur veranderen.

Lees meer

Beitsen

Heel veel poreuze stenen worden van kleur verbeterd door ze in een vloeistof met een kleurende stof te leggen en (meestal) te verhitten

Lees meer

Coaten en folie

Een relatief nieuwe techniek die vooral bij diamant wordt gebruikt is laseren.

Lees meer

Laseren

Een relatief nieuwe techniek die vooral bij diamant wordt gebruikt is laseren.

Lees meer

Vullen

Het idee van het vullen van scheurtjes en glissen in edelstenen is al duizenden jaren oud. De Romeinen (Plinius) gebruikten al olie (soms gekleurd) om scheurtjes in smaragden te vullen waardoor ze minder zichtbaar zijn.

Lees meer

Geperste stenen

Slijpafval en hele kleine stukjes turkoois, lapis lazuli, bloedkoraal en barnsteen wordt vaak vermalen en met bepaalde harsen samengeperst tot blokken, waarvan dan weer stenen geslepen kunnen worden.

Lees meer

Samengestelde stenen

Samengestelde stenen zijn stenen die uit diverse lagen bestaan.

Lees meer
Back To Top